BOJ NA DLHÚ TRAŤ

5 malých bojovníkov s celoživotnými diagnózami a túžbou priblížiť sa svojim rovesníkom, sa uchádza o Vašu finančnú podporu, aby si mohli čo najviac užívať život ako ich zdraví kamaráti.

Timko, Romanka, Oliver, Emka a Oli už vedia, že bez pravidelných rehabilitácií, cvičenia pod dohľadom fyzioterapeutov, terapií a operácií to v ich životoch nejde, ale napriek tomu sa nevzdávajú a trpezlivo prijímajú to, čo im život ponúka, no chcú viac.

Vďaka finančným príspevkom môžu absolvovať rehabilitačné pobyty, rôzne terapie, konzultácie, či operácie u odborníkov doma aj v zahraničí.

Prečítajte si ich životné príbehy, ktoré Vám napovedia viac o tom, s čím deti zápasia v ich životoch.

PODPORÍM 🙂 https://neposlusnenozicky.darujme.sk/boj-na-dlhu-trat/?fbclid=IwAR0EIoTElHTNoWrP0B1EIws9kjxEx_onk2rYrMOSMv_6meKUiES0LyvOOBU

TIMKO, 4 roky.

Na svet som prišiel veľmi komplikovaným pôrodom, pri ktorom mi vytrhli nervy z miechy na pravej ruke a to spôsobilo úplnú nefunkčnosť ruky. Absolvoval som tri veľmi náročné operácie a čakajú ma ďalšie. K tomu aby ruka aspoň trošku napredovala musím stále usilovne cvičiť každý deň niekoľkokrát a chodím na rehabilitácie, rehabilitačné pobyty, do kúpeľov, na plávanie. Najradšej zo všetkého mám cvičenie vo vode. Vojtovka, tá dosť bolí, ale zároveň asi najviac pomáha. Rád boxujem do vreca a tam tiež vlastne trénujem ruku.

ROMANKA, 6 rokov.

Romanka má vrodenú vývojovú chybu mozgu, čo jej ovplyvňuje chôdzu, musí veľa cvičiť aby spevnila brušné a chrbtové svalstvo. Má poruchy reči, oslabené očné nervy (musí nosiť okuliare). Navštevuje pravidelne rehabilitačné centrá, špeciálneho pedagóga a logopéda.

Romanka rada tancuje, má veľmi rada rôzne svetielka, hlavne farebné, miluje Smejka a Tanculienku, Spievankovo a rozprávku Pat a Mat. Romi má veľmi rada deti, je spoločenská.
Z terapií ma najradšej Snoezelen terapiu svetielkami. Rada pomáha tatinovi v dielni, má svoju vlastnú mini vŕtačku.
Za posledný rok sa zlepšila v koordinácii pohybu, vie vyskočiť, darí sa jej odlepiť od zeme. Začína bicyklovať, už vie ako tak pedálovať.

Zlepšila sa aj v komunikácii a tvorí rozvité vety.

OLIVER, 6 rokov.

Oliver sa narodil predčasne. Bola mu diagnostikovaná detská mozgová obrna, hypotónia, oneskorená reč a oneskorený vývin. Musí pravidelne rehabilitovať, absolvuje canisterapiu, hipoterapiu, ambulantné cvičenia, logopédiu a navštevuje špeciálne pedagogické centrá. Za posledný rok sa mu vďaka cvičeniam zlepšila stabilita, ale stále pracuje na zlepšovaní koordinácie, reči a jemnej motoriky. Oli má rád pesničky, hudbu, tanec, autíčka, knižky, zvieratká, deti, najradšej napodobňuje brata.

EMKA, 9 rokov.

Emka sa narodila predčasne, komplikovaným pôrodom, pri ktorom bola pridusená. Hneď po pôrode jej bola diagnostikovaná hypotónia a pedes planovalgi, neskôr detská mozgová obrna a skolióza. Absolvovala už 3 operácie nožičiek, momentálne má implantované kovové šróby na udržanie nožičiek v správnej pozícii. Napriek tomu bojuje so sťaženou chôdzou, nestabilitou, má problémy s nedokonalou jemnou motorikou, častou únavou a poruchou reči. Pravidelne cvičí a rehabilituje, dokonca sa naučila plávať, čo má veľmi rada. Podľa možností príležitostne absolvuje canisterapiu, delfínoterapiu a Biofeedback terapiu.

Emka je veľmi sociálna, rada nadväzuje nové priateľstvá a má veľmi rada zvieratká, hudbu a tanec.

OLI, 13 rokov.

Oli je 13 ročný usmievavý chlapec, ktorý nesedí, nechodí a nerozpráva. Napriek tomu šíri okolo seba dobrú náladu a nekonečnú lásku. Absolvoval 2 operácie na strabizmus vo svojich 2 rokoch a na uvoľnenie šliach vo svojich 5 rokoch. Olimu v 3 mesiachoch diagnostikovali hypertonickú kvadruparézu spastickú formu – teda ochrnutie všetkých 4 končatín. Pravidelne absolvuje kúpeľnú liečbu, rehabilitačné pobyty, konzultácie a vyšetrenia v Barcelone metóda CE.ME.DE.TE – harmonický vývoj dieťaťa, kraniosakrálne terapie, odbornú fyzioterapiu a masáže, canisterapiu, Bobath a Therasuit terapie.